Articole si vindecare

Teama de schimbare

Teama de schimbare – Aspecte ale schimbarii, temeri si clarificari din perspectiva constiintei 

Momentele de schimbare pe care le traim sunt momente in care fiinta noastra incearca sa se reaseze in spatiul sau interior si ne da ocazia sa asezam si noi intr-un interval de timp relativ scurt, uneori, o cantitate importanta de informatii, sa eliberam o cantitate importanta de paradigme si de obiceiuri de “a fi” si “a trai” si sa cumulam si acumulam o calitate importanta a unei energii proprii cu elemente bine reprezentate in interior, acolo unde rezida cu adevarat siguranta pe care o cautam de multe ori in afara noastra.

Aceste momente le privim uneori cu spaima, uneori cu neincredere, uneori cu incapatanare si cu scenarii diverse in care esecul are un rol covarsitor si e prieten bun cu nesiguranta. In timp ce alteori le privim cu incredere, cu acceptare, cu onestitate si cu asumare.

Exista abordari si abordari si aceasta pentru ca sunt momente de schimbare si momente de schimbare. Si in timp ce circumstanta exterioara este diferita, schimbarea este in esenta aceeasi, o experienta de viata prin care viata ne invita, iar noi ne dam voie sau nu ne dam voie, sa ne innoim.

Structura fiintei noastre este o structura mobilã, in permanenta transformare in interior.

Asa incat pentru ca noi sa putem trai in conformitate cu noi insine avem nevoie in anumite momente ale vietii, de o primenire a contextului situational, de o transformare in experientele de viata pe care le traim care sa permita asigurarea unei continuitati in ceea ce priveste exprimarea noii asezari care are loc in interior, in vederea continuarii implinirii potentialului interior, potential caruia de fapt ii facem loc sa se exprime in exterior prin intreaga viata pe care o avem.

Momentele de schimbare din viata noastra sunt (si) momente de alegere.

Si aici intervine teama de a nu gresi.

In timp ce teama de a alege poate avea o substanta pentru unii dintre noi din cauza unor experiente in care am experimentat indelung durerea asa incat nu mai avem incredere in noi, teama de a nu gresi poate proveni pur si simplu din lipsa unui exercitiu in ceea ce inseamna a alege, din lipsa unui exercitiu in ceea ce priveste asumarea,  din cedarea dreptului de a alege unor mentori, oameni sau parinti pe care i-am crezut mai capabili decat noi sa distinga intre optiuni, varianta potrivita, dintr-o maturitate insuficient conturata. 

Asa incat putem sa ne intrebam – de cate ori ne-am respectat noi insine capacitatea de a alege cu adevarat, asumandu-ne deciziile noastre si de cate ori am lasat-o mai degraba in seama celor din jur, din varii motive personale pentru fiecare dintre noi ?

Putem sa ne intrebam – de cate ori am cautat poate in loc de cineva care sa ne invete cum sa alegem, pe cineva care sa aleaga in locul nostru, de cate ori nu am facut alegeri sub pretextul ca le lasam in seama lui Dumnezeu, de cate ori am ocolit alegeri multumindu-ne cu ce s-a intamplat ulterior, fara implicarea noastra ? 

Capacitatea de a alege are legatura cu discernamantul, cu asumarea, cu intelepciunea.

Nu le putem forma daca nu alegem. Noi.

Sau, daca dam acest drept in afara noastra, nu le vom putea forma, daca nu ne asumam faptul ca am dat acest drept in afara noastra si nu ne asumam noi, ceea ce urmeaza, bun sau rau. 

Putem sa invatam despre ce inseamna a alege, despre felurile in care alegerea se poate intampla, putem invata ce continut al miscarii interioare (ganduri, senzatii si emotii) presupune o alegere, putem primi diverse perspective si poate indrumari, sfaturi sau recomandari, insa ceea ce face ca alegerea sa fie cu adevarat o resursa esentiala pentru capacitatea noastra de a fi, este sa alegem noi.  Pentru a fi si noi intregi. Si sanatosi in tot intregul nostru, asa cum am venit sa fim. 

In lipsa constientizarii potentialului pe care alegerea il are ca si catalizator al vietii pe care o traim si al evolutiei noastre, ca si catalizator al libertatii noastre de a gandi si de a ne putea noi insine genera alternative din interior, ne dezvoltam partial iar energia proprie de viata cu intregul ei potential de autovindecare si unificare care exista si se poate manifesta prin responsabilitate, asumare si iubire de sine cunoaste o miscare interioara incompleta.

Aceasta inseamna ca raportul pe care il avem cu noi insine, cu ce traim si cu tot ce e in jur, pastreaza inca in componenta sa informatii ce alimenteaza perceptia separarii, pastreaza inca un grad de iluzie destul de mare.

Asa incat dezvoltarea unei constiinte de sine sanatoasa implica si recunoasterea dreptului de a alege si manifestarea lui cat mai deplin.

Una din sansele la eliberarea mintii pe care le avem este ca in viata exista precedent prin experienta altor oameni. Iar precedentul pe care il avem poate si este bine sa fie privit ca diversitate, ca sursa de cunoastere, ca o confirmare daca vrem, a faptului ca acel “ceva”  a fost posibil.

Si mai exista si alte perspective decat perspectiva noastra.

Iar perspectivele tin de ceea ce “ar putea sa fie”. Si putem fie sa le adoptam ca atare facand scenarii si fixandu-le in realitate pe un interval mai lung de timp sau, putem sa exploram mai multe optiuni, alegand una dintre ele, acest lucru nefiind neaparat cu un titlu definitiv, deoarece orice scenariu de viata se poate adapta, transforma, schimba, alinia la un adevar intern care ne ghideaza uneori din “umbra”. 

A adopta inseamna a iti insusi intocmai, fara nici un aport interior de recunoastere a unei informatii originale care exista in fiecare dintre noi si care iese la suprafata in forma propriei constiinte si dupa structura mintii pe care o avem, parte formata si parte inca, in formare.

Cand mintea ne este libera si in ea se reflecta lumina (adevarul) constiintei, adevarul interior se recunoaste in sine si asa exista si capacitatea de a recunoaste “in exterior”, in experientele de viata pe care le traim, o forma veridica a lui.

Cand mintea nu ne este libera, cunoastem doar o forma transformata si redusa la multe feluri mai indepartate de adevar, de a il interpreta.

De obicei adoptam ceva atunci cand nu suntem siguri insa exista un motiv, constient si/sau inconstient, sa facem acest lucru.

Si atunci intra in functiune un mecanism intern de autoconvingere de multe ori foarte subtil care inseamna sa blocam in noi o miscare de recunoastere a solutiei corecte care poate ar putea avea loc daca ne-am permite un ragaz de timp sa intelegem ce se intampla in acel moment in noi.

In evolutie exista cicluri.

Iar momentele de schimbare marcheaza trecerile dintre ele si revenirile la noi, pentru ca sunt momente in care viata ne aseaza in fata si alte perspective. Nu sunt intotdeauna paranteza deschisa si paranteza inchisa, insa uneori pot fi si asa. Deschidem paranteze in viata mai mereu si le inchidem treptat atunci cand avem momente de intelegere si de integrare a ceea ce noi insine am trait.

In preajma schimbarii credem de multe ori ca nu suntem pregatiti pentru ceea ce traim. Si atunci vrem cateodata sa amanam sau sa ocolim “momentul”. 

Odata constienti de o schimbare, odata trecand printr-un proces de decizie interioara chiar daca nu suntem in masura in acel moment sa o urmam in felul in care sa permitem unei schimbari sa se produca, noi nu mai suntem aceeasi iar viata noastra chiar daca nu foarte concret, ia in seama totusi si coordonatele schimbarii si ceva din tot scenariul pe care il traim fara schimbarea pe care am ocolit-o sau doar am amanat-o, se schimba in mod concret.

Schimbarea o putem trai prin circumstante exterioare aparent independente de noi cum ar fi de exemplu prin acea “forta a imprejurarii”, ca de pilda ceva brusc se schimba in viata noastra, o despartire pe care nu o asteptam, un accident, o schimbare de servici, o situatie de viata total neasteptata, insa o mai putem trai si prin “chemare” sau o mai putem trai pentru ca mai urmam inca tipare care mai sunt in noi si care ne influenteaza in dorintele pe care le avem in mod inconstient.

Atunci cand suntem in preajma unei schimbari pentru ca in noi este o “chemare”, simtim nevoia sau acut dorinta de schimbare si se intampla sa oprim momentul din teama sau din indoiala.

Atunci ne indepartam de noi, pentru ca printr-o “chemare” autentica de a da curs unei schimbari sau experiente, daca noi nu o urmam sufletul nu traieste acea experienta menita sa ne apropie de noi, sa ne intregim prin autocunoastere si prin libertatea de sine pe care o putem avea atunci cand evoluam prin intermediul experientelor pe care le dorim.

E bine de vazut cu grija ce inseamna o “chemare” pentru ca putem sa confundam un sentiment profund interior care nu are legatura cu o metafora, cu o poveste sau o interpretare, cu o emotie generata dintr-un anume gen de interpretare a vietii, a evolutiei spirituale si a rolului pe care ni-l dorim in societate, emotia starnita de un stimul din exterior.

“Chemarea” are legatura doar cu drumul personal de viata pe care in acel moment interior, il simtim cu certitudine ca e al nostru, chiar daca ni se pare greu sau nu corespunde cu ceea ce ne-am imaginat la un moment dat in mintea noastra.

Si daca avem chemari pe care le simtim “din suflet” e bine sa incercam sa le urmam. E posibil sa ne schimbe viata uneori chiar si in totalitate insa aceste tipuri de “chemari” ne cheama acolo unde e de fapt ceea ce inseamna viata cu adevarat, pentru fiecare dintre noi.

“Chemarile din suflet” nu sunt reactii pur emotionale desi emotia este implicata de multe ori.

“Chemarea” e un drum la care suntem invitati. Si chiar daca experienta in sine nu o percepem chiar intotdeauna pozitiva cum spuneam, la finalul ei suntem transformati si cu siguranta mai aproape de ceea ce am venit sa fim si mai aproape si de ceea ce am venit sa facem cu felul propriu in care fiecare poate sa isi construiasca viata dupa potentialul sau interior. 

Atunci cand suntem prinsi in cicluri repetitive, intram in sau incepem experiente al caror rost deja “a fost” in viata noastra, rost pe care insa nu l-am inteles complet la vremea respectiva, deoarece la un moment dat e posibil sa fi ales sa ramanem numai cu un adevar partial al experientei din acel moment, blocand accesul la cealalta parte, dintr-o durere de moment sau poate chiar din dorinta de a proteja o anume zona de confort.

Simtim o parte dintre noi ca exista deja un alt curs cu un altfel de parcurs al experientei pentru noi, insa pe moment tiparul este mai prezent in viata noastra si desi ne indoim de el, de multe ori insistam si il repetam.

Repetam o experienta din teama si confort, din nestiinta, din nesigurata, din obisnuinta de a gandi intr-un anume fel, din autoritatea pe care cei din jur o au asupra noastra.

Sunt particularitati valide pentru fiecare dintre noi si e bine sa le “exploatam” dincolo de orice forma de tipar sau de interpretare si e bine sa ne uitam din cand in cand in viata noastra si sa ne gandim la momentele de schimbare pe care le-am traversat, le traversam sau pe care le dorim si sa cautam raspunsuri despre noi.

Sa incercam sa nu grabim decizii, sa ne luam un timp sa ne intrebam de ce simtim uneori emotii prea intense care par ca ne indreapta catre altceva sau “ne avertizeaza”.

Este teama de schimbare care ne vorbeste si ne impiedica sa mergem catre sine sau e un adevar care ne spune ca experienta va fi grea si vom trai pentru un timp in suferinta insa e o trecere “prin foc” care este necesara?

E bine sa incercam sa intelegem, insa fara inversunare si fara sa amanam la nesfarsit decizii.

Gandindu-ne insa un timp, atat cat ne este la indemana si cat putem sa ne permitem in functie de experienta pe care o traim, observand de fapt ceea ce simtim, putem sa luam o decizie mai asumata astfel incat atunci cand intram in experienta si vom incepe sa primim mai multe informatii sa fim mai pregatiti sa vedem mai repede incotro ne ducem si eventual sa si corectam perceptii respectiv directii atunci cand constatam ca ele nu sunt potrivite si am ales numai emotional sau influentati de anumite tipuri de pareri.

Se intampla uneori ca prinsi intr-un tipar comportamental sa iesim din el si sa para ca intram brusc in opusul lui.

Indiferent de sensul acestei eliberari sau de tiparul pe care tocmai il parasim, fiinta noastra experimenteaza o stare de libertate si deschidere interioara iar informatia pastrata in ceea ce am trait pana atunci iese la suprafata si cere exprimare si manifestare.

Pentru ca in aceasta lume totul tine de manifestare. Purtam in noi mai multe calitati insa ca ele sa existe e necesar sa le manifestam. Echivalent cu a le trai. Avem idei despre multe insa ideea devine realitate atunci cand traieste prin ce facem noi.

De aceea este bine sa ne gandim din cand in cand in timp, la ce anume ne dorim sa implinim si la ce anume ne dorim sa experimentam in aceasta viata.

Pentru ca structurile pe care le avem permit diversitate in experientele de viata insa in egala masura si echilibrare cand exista posibilitatea ca mergand prea mult intr-o directie anume, sa “pierdem” intr-un anume sens o legatura care ne uneste cu propriul sine, legatura care ne este sprijin in aceasta viata pentru a ne aduce la cunoasterea de sine posibil a fi traita in felul propriu de catre fiecare dintre noi.

Cunoastere de sine care inseamna odata ajunsa la implinirea ei, integrare la nivel de constiinta, iesirea din repetitivitate, constienta si drum deschis prin orientare catre evolutie si unificare. Si aceasta pentru ca si intregul pe care il compunem toti in sens de colectivitate este o sigura fiinta vie cu aceeasi tendinta de a reveni la sine pe care o avem si noi, individual. Pentru ca ce e in “mic” este si in “mare” si la fel si “inapoi”.

Asa incat ne putem gandi la discernamant cand suntem in fata eliberarii de tipar si pare ca ne indreptam catre a trai extrema a ceea ce noi insine am eliberat atat constient cat si  inconstient in acelasi timp in care putem fi constienti ca exista un curs si un parcurs. Si ca unii dintre noi putem alege sa traim la un moment dat ceea ce poate dintr-o perspectiva inseamna “indepartare” insa dintr-o alta poate fi o indrumare a constiintei catre un anume fel de a fi, altul decat cel pe care l-am cunoscut si practicat pana atunci. 

Cel care sa ne serveasca la “firesc”. La apropiere, la respect si la iubire de sine. Si cum totul este o singura energie, ceea ce e in noi si se manifesta pentru noi , exista si se manifesta si fata de intreg. Si invers. Pentru ca toate, sunt doar “una”. Iar sursa e in noi.

Putem preintampina multe din intamplarile pe care le traim prin atentia la manifestarile cotidiene pe care le avem.

Sunt cele care ne construiesc fiinta intr-un sens vazut iar ceea ce este nevazut in noi poate fi astfel cunoscut.

Iar ceea ce manifestam in circumstanta, in context ori in experienta este intotdeauna punctul de plecare. In timp ce experienta in sine ca si context isi elibereaza din inteles fara ca vreunul dintre noi sa ne pierdem pe sine identificandu-ne cu circumstanta ei. Pentru ca sensul unei experiente este despre cine suntem noi, cei care o traim. In fiecare clipa a ei.

Starea de unificare cu sine si cu tot ce e in jur poate fi traita atunci cand in noi exista orientare catre adevar. Insa pentru toate cate sunt, exista un proces. In timp ce uneori ne petrecem drumul, traind viata si atenti fiind sa mergem catre el, alteori dorinta care ne cuprinde este mare si avem tendinta sa fortam.

In noi exista atunci informatia ca “ceva” se poate. Totul e sa ne lasam deschisa constiinta ca ceea ce traim poate fi inca un pas. Si sa iesim din a face diferenta intre pas si ce credem ca reprezinta salt pentru ca la nivel de constiinta exista doar treceri si momentul lor. Si sa ne pregatim cumva din timp ca a ajunge, inseamna a merge mai departe. Si a continua.

Dezvoltand capacitatea de a alege si traind schimbarea si atenti fiind la cine suntem noi in timp ce o traim, putem gasi sau regasi asa cum este potrivit pentru fiecare acea conexiune cu sine, legatura cu noi insine si siguranta pasului care urmeaza.

Si vom sti astfel si cand e timpul pentru “pas” si cand e vremea pentru “salt”. Si ce este fiecare si cum ne pot construi fara sa fortam nimic din cine suntem noi, o unitate la nivel de constiinta si de sine precum si apartenenta noastra la intreg sau colectivitate.

Daca credeti ca articolul poate fi de folos celor pe care ii cunoasteti, va rog frumos sa il distribuiti .

Va multumesc,

Autor, Alina Mihai 
Coaching • Consiliere • Terapie
Sedinte individuale si evenimente