Articole si vindecare

Puritatea din privirea unui om …

Puritatea din privirea unui om …

Puritatea se observa in ochii unui om, cand cerul mintii sale nu e umbrit de ganduri care sa semene intre oameni … “impotriva”.

Privirea ni se schimba atunci cand in minte e un gand si in suflet apare o incarcatura care deopotriva inseamna si seamana, “impotriva”.

Ochiul fizic este modalitatea noastra de a privi in exterior, la oameni, la natura, la locuri, la intreaga lume.

In interior nu privim cu ochiul fizic. Ci cu alte simturi.

De aceea ochiul transmite intr-o foarte mare parte, cand privim in jur, raportul pe care il avem deja cu tot ce reprezinta mediul din afara noastra si cum se manifesta acest raport interior prin starea de moment.

Un om simplu si deschis, e doar prezenta vie in experienta si priveste si observa si traieste orice experienta, dornic de a fi in experienta respectiva, fiind incredintat ca experienta pe care o traieste e menita sa ii ofere un context sa evolueze, impreuna cu toti ceilalti “participanti” la experienta. 

Acest om, are o privire care vine dintr-un “inauntru” care este liber si caruia nu ii mai este teama si care nu se supara pe ce se intampla.

Intr-o privire care domina insa, curajul este numai aparent.

Aceasta este diferenta (una dintre ele) intre libertate si controlul pe care omul il traieste “inauntru”.

A privi curat inseamna a simti ce e dincolo de ce privesti si a intelege ce se intampla “acolo” ca un “receptor” de informatie, un “receptor” cu suflet insa.

Iar aceasta se poate intampla cand in om nu mai traieste cuvantul “impotriva” si omul nu priveste exclusiv, in interesul lui. Cand intr-un om nu mai traieste cuvantul “impotriva”, in privirea lui, e loc pentru “impreuna”, pentru “noi”.

Orice gand de “impotriva” se transmite prin ce suntem. Se transmite si prin vorba, si prin fapte, si prin ganduri si prin gesturi si se transmite si in priviri.

Putem controla atitudini pana la un punct, putem controla gesturi pana la un punct, putem controla ganduri pana la un punct, pentru ca total nu putem controla nimic, in aceasta complexa si perfecta alcatuire a vietii. 

Intre toate acestea pe care le putem controla pana la un punct, privirea insa, nu putem sa o controlam.

Un gand de “impreuna”, atunci cand e trait cu adevarat, nu rapeste individualitatea nimanui ci o pune in valoare printr-o punte creata din sentiment curat, alaturi de o alta individualitate dornica de acelasi fel deschis, onest, de parteneriat sau de contact uman.

Insa cine mai are sadit in minte faptul ca oamenii ii sunt dusmani si viata e o lupta, cu greu va putea pasi pe aceasta punte, iar in privirea lui nu il va transmite pe “impreuna”, energia lui nu il va transmite pe “impreuna”, chiar daca oamenii din jur observa acest lucru mai tarziu, cand devine evident ca acolo inauntru, exista neiubire si o parere generala cu incarcatura negativa despre oameni. 

Facem inca multe lucruri grele si lumea e plina de fapte care o dovedesc si da, este firesc si e uman ca uneori sa inregistram durere.

Cauzele acestor fapte sunt mai multe, e un intreg complex de imprejurari in care sunt implicate si multa nestiinta dar si vointa de a le face la un moment dat si desi se spune ca exista o majoritate care face ca ce e abominabil in aceasta lume sa se intample, nu putem sa spunem acest lucru despre toti.

E mult mai cinstit fata de noi si fata de viata in sine sa luam oamenii asa cum sunt, ca oameni, sa incercam in primul rand sa vedem raportul pe care il avem noi la nivel interior cu cei din jur si sa incercam sa intelegem universul lor interior atat cat e posibil pentru noi sa facem acest lucru, impreuna cu o mare doza de bun simt.

In rest, experienta ne va spune cine stie sa traiasca armonios si cine nu isi mai doreste sa invete iarasi, acest lucru.

Fiecare dintre noi este liber sa aleaga ce anume vrea sa faca si cu propria fire si cu felul in care isi exprima viata.

E bine insa de stiut, ca pentru ca prin fiecare alegere pe care o facem astazi, fiecare adaugam ingrediente la experientele de viata pe care urmeaza sa le avem. 

Apoi, in colectivitate sau singuratate, consecintele sau urmarile deciziilor pe care le luam, le vom trai fiecare dintre noi oricum, fie ca stare interioara, fie ca experienta ce vine catre noi, fie ca o combinatie dintre acestea doua. 

De aceea este important ca in loc de suparare sau de alte sentimente care ne aseaza “impotriva”, sa alegem sa fim liberi cat putem si la suflet si la minte deoarece e o cale foarte buna pentru a fi prezenti in viata noastra si in lume, la modul cat mai sanatos, construindu-ne o viata sanatoasa atat noua insine cat si o viata sanatoasa, impreuna. 

Si cand actionam din valorile din noi, atunci vom gasi rabdarea necesara pentru a fi traita cat mai clar si armonios si vine si un moment cand si cei din jur gasesc rabdarea si frumosul lor, pentru a ne trai cat mai mult valorile si viata, impreuna.

Privirile pe care le schimbam reprezinta si materializarea un dialog pe care il avem prin intermediul lumilor subtile in timp ce interactionam in plan concret.

Sa incercam pe cat posibil, sa nu fim “impotriva” lumii, “sus” sau “jos” sau “in alta parte” vis-a-vis de lume, ca dialogul sa fie unitar, adus in fapta si vazut si sa schimbam priviri oneste, care ne aduc zambetul pe buze si fior de bucurie in inimi si sa construim prin asta un prezent si un viitor care sa ne fie (si) in aceasta lume, bucurie si “folos” !

Photo credit : Lidia Springer. Thank you very much Lidia, for such a beautiful work !

Daca credeti ca articolul poate fi de folos celor pe care ii cunoasteti, va rog frumos sa il distribuiti .

Va multumesc,

Autor, Alina Mihai 
Coaching • Consiliere • Terapie
Sedinte individuale si evenimente 

Poti lasa aici, un gand sau o traire ღ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.