E usor sa ne inchidem si sa facem ziduri …
E usor sa ne inchidem si sa facem ziduri sufletesti, sa ne aparam, sa zidim bariere intre noi si oameni, pentru a ne simti mai bine, mai in siguranta in relatii si in general in lume.
Arta este insa, ca traind deschisi in lume, sa ne fie bine.
Si acest lucru e posibil.
Ce aparam insa atat de mult cand ne punem ziduri de aparare?
Un interior fragil.
Si acest interior este fragil dintr-o obisnuintรฃ de a fi intr-o relatie de “pierdere” cu tot ceea ce percepem noi ca trecator.
Si ce nu este trecator ?
Tot ce tine de aceasta lume este trecator, afara de noi cei care experimentam prin intrupare aceasta realitate si de capacitatea noastra innascuta de a o trai intr-un mod ~iremediabil~ de frumos.
Atat de pe scurt pe cat poate fi pus in cuvinte intr-un comentariu un raspuns care merita detalii, pot spune ca atunci cand apare in noi tendinta de aparare/lupta putem incerca sa ne pastram atentia asupra a ceea ce simtim pentru a vedea chiar atunci, in clipa in care traim tendinta respectiva, din ce combinatie de ganduri si emotii s-a “trezit”. Si mai apoi, odata observata sa vrem sa gasim o alta optiune.
Exista intotdeauna optiuni cu mult mai multe “beneficii” decat cele prezentate de reactia de moment, atunci cand reactia de moment ne poate pune in postura de aparare respectiv in postura de “impotriva”, in care ce simtim e “dusmanie” fata de o persoana sau fata de ce se intampla.
Exista un “bine” care e interior, insa a il trai nu este o chestiune de control sau de lupta cu ce ni se inrampa sau cu cineva.
Ci un exercitiu de alegere si intelepciune, o experienta ce implica constienta, constiinta si dorinta de a intelege starea noastra dar si contextul celuilalt, dorinta de a ne fi mai bine intr-un mod firesc si natural si nu intr-un un mod care sa reprime doar sau sa exteriorizeze o emotie si atat, in interior ramanand si continuand sa traiasca neinteleasa o simtire care in timp isi va cere dreptul de a fi recunoscuta, inteleasa si primita.
Din practica mea, o cale naturala de a te deschide autentic si a ramane in mod sanatos deschis, este a lucra din ce in ce mai constient, la ce simtim si traim noi insine, legat de “impotriva”, prin valori. Ce am mai observat este ca in reactia mea la ce traiesc, e raspunsul de care am nevoie, e un adevar pe care am nevoie sa il inteleg pentru a sti ce sa fac apoi intr-o maniera cat mai constructiva, in lume.
Multumesc si eu pentru intrebare si iti doresc din inima sa te bucuri mult de tot!
Cum ? Cum sa fii total deschis? Si cum sa traiesti toal deschis in lume si sa-ti fie bine? Stiu ca se poate …Insa in acelasi timp mi se blocheaza mintea cand incerc sa ma gandesc la asa ceva…
Multumesc frumos.:)
I simply wanted to appreciate you once more. I am not sure the things that I might have achieved without the entire information discussed by you over such field. It became a very frightening issue in my position, nevertheless viewing the very expert approach you dealt with the issue made me to weep for fulfillment. I’m just happy for the assistance and even hope that you really know what an amazing job that you are putting in training many people through the use of your blog. I’m certain you haven’t met all of us.
Nu imi plac oamenii care sunt secretosi si sunt firi inchise,in schimb persoanele deschise ma fac sa vad partea buna a lucrurilor in orice.Dar astfel de oameni nu se gasesc pretutindeni ,de aceea este trist ca in ziua de azi foarte multi oameni poarta cu ei diferite masti adica nu sunt ei insisi cu adevarat.