Cursuri si evenimente

Dezvoltarea discernamantului

 Dezvoltarea Discernamantului (spiritual)

maxresdefault (2)# Cum alegem? Si cum stim ca ceea ce alegem este potrivit si ne reprezinta cu adevarat?

# In ce credem ? Cum alegem in ce credem ? Sau, daca alegem, cat alegem in cunostinta de cauza ?

# Cum evaluam informatiile pe care le primim? Cum stim ca informatiile cu care e posibil sa simtim ca rezonam sunt informatiile pe care cu adevarat, le cautam ?

# Cum stim ca indoiala care ne cuprinde uneori, e o indoiala sanatoasa sau e doar frica pe care o manifestam?

# Cum decodificam ceea ce simtim? Cum stim ca ceea ce simtim nu e indus de mediu si este cu adevarat o emotie si o informatie, pe care 0 “producem” noi ?

Sunt intrebari fundamentale, poate, pentru fiecare dintre noi, cu atat mai mult cu cat exista cel putin in privinta informatiilor la care suntem expusi, din ce in ce mai multe optiuni.  

Am adunat astfel in timpul care a trecut si trece, informatii si sisteme, dogme si credinte, instrumente si simboluri, ritualuri, practici si obiecte, toate pentru a ne ajuta sa ne clarificam, toate pentru a le folosi in ” a alege” si in “a intelege”.

Dupa observatii practice indelungate am constatat insa, ca instrumentele la care apelam, sunt de multe ori contradictorii intre ele, avand la baza principii sau filosofii/idei care nu sunt compatibile unele cu celelalte si care nu sprijina intrutotul evolutia catre care tindem, asa incat nu vin neaparat in sprijinul calitatii unor decizii si a claritatii noastre.

In acelasi timp, am observat ca bazandu-ne pe instrumente mai mult decat pe capacitatea noastra de a discerne, transferam incet – incet atentia si increderea asupra instrumentului (sau practicii in sine) creand astfel dependenta de acestea, in loc sa invatam sa ne orientam cu atentie si incredere, catre ceea ce avem deja de la natura pentru a ne ghida in aceasta lume si anume, propria capacitate de a discerne, “busola” proprie, interioara. 

In afara de aceste aspecte, sunt situatii concrete de viata in care nu avem practic posibilitatea sa ne izolam, sa luam o pauza de la ce facem si sa  folosim ceea ce folosim de obicei pentru a ne (trans)pune intr-o stare, pentru a ne clarifica sau a lua decizii.

Astfel nu putem tot timpul sa audiem o melodie, sa intram in transa, sa incantam, sa folosim diverse instrumente, sa facem diverse exercitii, sa stam intr-o pozitie anume sau sa ne imaginam cu totul altfel realitatea, intrucat din ce in ce mai mult viata ne cere sa traim in timp real, ne cere prezenta si luciditate acolo unde suntem.

Devine astfel esential sa sporim in claritate si sa ne dezvoltam propriul discernamant, deoarece fara discernãmânt suntem ca o busola care nu (mai) stie unde este nordul.

Discernamantul desi poate parea paradoxal nu e ratiune, ci simtire constienta. Discernamantul este un simt ce nu tine de interpretarea realitatii, de teoretizarile in afara practicii concrete si a experientei noastre asupra realitatii si nu tine nici de deductiile pe baza de lanturi de asocieri conform cu paradigme invatate si preluate numai intr-un mod intelectual.

Discernamantul, e mai presus de intuitie si reuneste intr-un mod armonios, simtirea, atentia, observatia, intelepciunea, capacitatea de a fi conectati in profunzime intr-un mod direct, firesc, la aspectul obiectiv al realitatii.

Discernamantul are legatura cu pura intelegere, nespeculata a unui fenomen, cu o cunoastere directa, prin traire constienta a realitatii (interioara si exterioara), o cunoastere simtita si mai mult subtila a asezamantului spiritual, mental, emotional si biologic al unei fiinte ca un tot, ce precede si insoteste fiecare actiune a sa.

  Ce se intampla cand nu ne dezvoltam discernamantul ? 
 • Nu ne e clar nici ce traim si nici ce vrem (avem senzatia ca experientele noastre de viata sunt disparate si nu gasim un sens real in experienta lor),
 • Suntem confuzi, influentabili, schimbatori, nehotarati (nu putem sustine deciziile pe care le luam), 
 • Luam decizii care nu ne reprezinta si nu reprezinta cu adevarat ce vrem,
 • Confundam emotii,
 • Ne insusim ganduri, planuri, vise, traim povesti care nu ne apartin, nu ne putem gasi motivatia interioara pentru a trai si a crea ceva in aceasta viata, 
 • Devenim dependenti de alti oameni, de locuri, de stimuli, de instrumente, de senzatii si de absolut orice credem noi ca ne ajuta sa intelegem si sa luam decizii, ne e greu sau imposibil sa gasim raspunsurile in interior/noi insine,
 • Traim experiente care dor si cream lanturi intregi de consecinte fara ca macar sa realizam ca facem acest lucru,
 • Traim in teama si indoiala alimentandu-le in mod continuu,
 • Nu suntem liberi,
 • …..
Ce ne oferim prin dezvoltarea propriului discernamant?
 • claritate si liniste interioara autentica
 • simtim in organismul nostru decizia pe care este bine sa o luam pentru a fi in acord cu dorintele autentice, profunde
 • ne ajuta sa facem diferenta intre emotiile si gandurile noastre si ale celor din jur sau ale mentalului colectiv
 • ne ajuta sa avem masura evolutiei noastre, intr-un mod launtric pana in detaliile simtirilor fizice inselatoare si ale extazului, euforiei, entuziasmului mai mult indus de la nivelul mintii
 • ne ajuta in aprecierea emotiilor/starilor autentice si in deosebirea lor de emotiile/starile induse/mecanisme de aparare
 • ne ajuta sa apreciem corect semnalele pe care le primim de la inima si minte, pentru a ne ghida interior cat mai autentic, folosindu-ne atat intelepciunea cat si capacitatea de a aprecia/evalua/trai emotional realitatea
 • ne ajuta in sesizarea contradictiilor intre idei, fapte si cuvinte, intre ceea ce traim interior si ceea ce exprimam in exterior – comunicare si prezenta constienta
 • ne ajuta in alegeri si in deciziile de zi cu zi, in alegerea caii de evolutie si dezvoltare, in alegerea unei directii in viata, in alegerea unui tratament medical, in relatii si pe linie profesionala
 • ne ajuta sa apreciem realitatea mai subtila, in a cerne si a evalua ceea ce numim noi “mesaje de la ingeri”, “mesaje de la entitati”, oracole sau “mesaje din propriul interior”
 • ne ajuta sa intretinem si sa dezvoltam firesc starea de prezenta prin orice experienta
Cui sunt dedicate seminariile si ce contin acestea ?

Seminariile contin informatii si exercitii de discernamant/simtire constienta, ca suport pentru trecerea intr-o alta/noua etapa de dezvoltare a constiintei de sine in care omul functioneaza din ce in ce mai mult ca o fiinta integrata, cu toate simturile si calitatile sale dezvoltate si in armonie si sunt aplicabile atat vietii cat si unei evolutii umane si spirituale cat mai constiente, intr-o stare de autonomie sanatoasa.

In aceste seminarii exersam atentia la sine conjugata cu atentia la experienta pe care o traim, exersam observatia interioara in timp ce dialogam, in timp ce facem parte dintr-un grup care traieste o experienta, exersam comunicarea constienta, deschiderea de suflet autentica, simtirea constienta, exersam echilibrul constiinta – inima – minte – trup, exersam cunoasterea simtita ce transcende intuitia, exersam o functionare integrata a simturilor si a calitatilor umane, o prezenta constienta de sine si de mediu, acolo unde suntem, luciditatea simpla prin traire constienta. 

Seminariile sunt dedicate tuturor celor interesati de o viata si o evolutie sanatoase, celor care isi doresc sa sporeasca in claritate, sa isi deschida inima si mintea pentru o viata si relatii constiente, sa clarifice informatii/experiente ce tin de propria viata, dezvoltare sau practica spirituala sau care tin in general de practicile si caile de dezvoltare si evolutie personala.

Participarea este deschisa si celor aflati la inceput de drum cat si celor care se afla deja intr-un demers de autocunoastere si transformare interioara.

Aceste intalniri va pot aduce in contact cu informatii si experiente pentru claritate si constientizare, la care va invit si va astept cu drag. 

Desfasurare si organizare ( se poate participa la un singur seminar, sau la mai multe)

 • Joi 16 martie – orele 18:30 – 20:30 
 • Joi 6 aprilie – orele 18:30 – 20:30
 • Joi 11 mai – orele 18:30 – 20:30 
 • Joi  8 iunie – orele 18:30 – 21:30 –  Deschiderea sufletului si rolul sau in dezvoltarea discernamantului 
 • Joi 29 iunie 0rele 18:30 – 21:30 – Deschiderea sufletului si rolul sau in dezvoltarea discernamantului 
 • Joi 13 iulie orele 18:30 – 21:30 – Deschiderea sufletului si rolul sau in dezvoltarea discernamantului 
 • Joi  noiembrie orele 18:30 – 21:30 – Ce ne impiedica sa avem discernamant ? Ce ne impiedica sa vedem realitatea asa cum este, in partea ei de suprafata dar si in partea ei de continut ? Cum ne pacalim noi singuri sau cum vrem sa NU vedem aspecte ale realitatii? Cum NU alegem liber desi credem ca o facem si, in ce masura alegem liber ? Cum lucram cu noi insine pentru a avea un bun discernamant ?… – seminarul contine informatii SI experiente individuale si de grup, concepute in jurul temei. 
 • Participare financiara100 lei – costul include informatii relevante pe subiect si suport pentru experiente, materiale de lucru, tratatie pentru pauzele de confort, suport organizatoric. Eventualele prelungiri sunt incluse in cost. Pretul seminariilor poate sa difere in functie de continut, de materialele de lucru si de logistica implicata.
 • Aceste intalniri vor fi periodice si data organizarii lor, va fi anuntata pe site, prin email si prin retelele de socializare.
 • Locatia este in Bucuresti si va fi anuntata persoanelor inscrise. Va rog sa va inscrieti din timp, pe cat posibil. Locurile sunt limitate.

Inscrierea se poate face

*completand formularul de mai jos

In urma inscrierii dvs. veti fi anuntati de restul de detalii.

* Daca credeti ca acest eveniment poate ajuta persoane pe care le cunoasteti, va rog frumos sa distribuiti, evenimentul.

Checking...

Ouch! There was a server error.
Retry »

Sending message...

Inscriere eveniment

Completati va rog campurile de mai jos

Cu drag,

Autor, Alina Mihai 
Coaching • Consiliere • Terapie
Sedinte individuale si evenimente