Inspiratie intr-un cuvant ...

Bun simt

Oricat am fi de educati, de cititi, de evoluati, de bine aspectati financiar si nu numai, de confirmati de societate, oricat am fi de cautati pentru ce facem, ceea ce sta la baza relatiilor noastre si le face sa continue in acea nota de impartasire care poate fi transformatoare si aduce bucurie autentica si reciproca pe un termen lung, este bunul simt.

Pe calea cunoasterii si a evolutiei spirituale, de asemenea fara bun simt este mai greu.

Pentru ca avand bun simt, putem simti cand se apropie lacomia, cand se apropie mandria sau orgoliul spiritual, cand se apropie graba, cand se apropie falsa umilinta, cand se apropie invidia si putem trece cu sufletul curat de aceste surse de falsa “inavutire”.

***

Bunul simt il stim atunci cand ne oprim putin asupra lui si reflectam la cum s-ar aplica in situatia in care suntem, dincolo de ce am invatat noi despre bun simt. Si il avem cu adevarat, atunci cand il folosim. Pentru ca fara “folosinta”, totul este numai teorie.

***

Cautam de multe ori “darul”, “cunoasterea” si “vindecarea”, fara sa unim fiinta noastra cu adevarul, fara sa vrem stim de multe ori, ce sta cu adevarat la baza “tulburarii” noastre. Tot ce putem gasi insa pana cand ne hotaram sa lasam adevarul sa se arate, este doar in parte si de multe ori prin ce gasim ne putem indeparta de autenticitatea a ceea ce dorim.

Mergand la drum, deschis, cu tot ceea ce vine din bun simt, avem alaturi o resursa simpla, care nu are niciun pret si e in acelasi timp nepretuita, care are pentru intregirea noastra, pentru vindecarea de trecut, mai mult decat posibil ca noi insine sa credem.

Cu cat o folosim mai mult, cu atat mai mult o vom gasi la fel ca la inceput cand numele pe care il are nu aducea in sine numai ce aduce definitia lui, cea pe care toti o stim, “a ne purta frumos unii cu ceilalti”, indreptatindu-ne fiecare in comportamentul nostru dupa cum isi defineste fiecare notiunea de “frumos”. 

Nu educatia conteaza in primul rand, desi e foarte importanta, ci spiritul din care o facem si traim. Pentru ca una e sa faci ceea ce faci pentru ca asa ai invatat si altceva este sa faci ceea ce faci si constient de acel “lucru”.

***

Da-i viata in tot ce faci, pentru ca dandu-i viata lui, iti dai viata tie!

Si mergi catre adevar,

Sau, catre dar, capacitate sau cunoastere, daca asta este ceea ce doresti.

***

Autor, Alina Mihai 
Coaching • Consiliere • Terapie
Sedinte individuale si evenimente