Inspiratie intr-un cuvant ...

Discernamant

E claritatea momentului in care esti. 

Si nu inseamna neaparat sa ai multa informatie de fiecare data, uneori se intampla si asa, alteori e doar “indemnul” de a face un lucru.

Acest “indemn” e diferit de ceea ce numim “impuls” prin faptul ca nu simti ca te grabesti catre o actiune prin care ai sa castigi repede ceva asteptat sau neasteptat sau, prin care ai sa scapi repede de ceva ce iti genereaza grija.

Simti ca iei o decizie, pe care poti sa ti-o asumi.

La “impuls” daca ceva nu merge bine dupa, la inceput apare mai mereu un regret ca nu ai facut altfel sau invers. 

Cand experienta “prin indemn”incepe sa se desfasoare, iti arata atunci cand nu incerci sa o fortezi, in timp ce ea se intampla, sa intre intr-o perfectiune pe care poate, inca esti tentat sa o proiectezi mental, ca indemnul pe care l-ai urmat iti aduce in viata, bine.

Un bine pe care il simti ca este autentic chiar daca uneori e diferit de cel pe care l-ai imaginat candva, in timp ce forma in care acel bine se aseaza in viata ta, e forma pe care o simti ca este  potrivita pentru tine. 

Sa ai discernamant inseamna sa stii launtric, ca ceea ce alegi, ce faci, ce simti si ce gandesti este corect.

Adica este autentic si este potrivit cu realitatea ta interioara si cu realitatea obiectiva a ceea ce te inconjoara. 

Realitatea obiectiva o poti percepe optim, atunci cand poti sa stai sa o observi deschis fata de experienta pe care o traiesti, atat cat este necesar ca decizia ta sa nu iti urmeze orgoliul si nici sa se bazeze pe teama din trecut.

Iar realitatea ta interioara o poti percepe optim, in momentul in care ti-o asumi.

Atunci poti sta in dinamica ta interioara in acel fel, deschis si cald fata de tine, intr-un cuvant continator, in care sa extragi din ea prin intrebari si analiza la inceput si apoi din ce in ce mai mult doar prin observatie relevanta, ceea ce ai tu nevoie in acel moment sa intelegi din ea, din tine, pentru a lua decizii care inseamna pasi care ti se potrivesc si duc intotdeauna mai departe catre dezvoltarea ta in toate sensurile ei, chiar daca poate, rational, acest lucru in momentul respectiv nu reusesti mereu “sa il vezi”. 

Claritatea pe care o simti in tine e o stare generala in corp  venita de dincolo de vreo asociere in plan mental care insa poate confirma ca ce ai procesat mental e bine procesat, atunci cand rationamentul tau satisface conditiile necesare la nivel profund ca decizia ta sa fie potrivita nu doar pentru interesul momentan cat si pe termen lung pentru viata si evolutia ta.

Aceasta stare e o stare la care fiinta ta participa intreaga si o poti simti si pe parcursul experientei, chiar daca undeva in tine mai pot sa fie si incertitudine si intrebari.

Pentru acestea, exista in continuare viata, ca o experienta a raspunsului pe care il cauti si exista si discernamantul de a alege intr-un mod interior acele experiente care sa ti-l aduca asa cum ti se potriveste tie. 

***

Discernamantul e calitatea care te ajuta sa deosebesti ce ajunge sau e deja in manifestare, sau ce ar putea sa fie la un moment dat sau a fost deja manifestare, tinand cont si de ceea ce nu se vede sau se stie rational.

Si e o calitate esentiala.

Care te ajuta sa te definesti, sa alegi si sa traiesti ce ti se potriveste tie, in contextul tau unic interior si exterior, context care e dinamic.

E armonia unui acord interior cu tot ceea ce exista.

Si un echilibru al tau interior trait intr-o stare de miscare in care emotii, ganduri, vin si pleaca si unele se aseaza in tine pentru un oarecare timp,  echilibru constient trait si necesar a fi adus aici, intr-o lume in care traim in planul material, dezechilibrul ca o forma (inca) de evolutie umana.

Si e si capacitatea de a trai corect sau potrivit cu tot contextul unei lumi din ce in ce mai largi – oamenii cu care te inconjori, alaturi de care poate ca formezi un grup social, entitatea colectiva pe care o formam cu totii – ceea ce alegi, gandesti, simti si faci.

Nu tot ce este rau e rau si nu tot ce este bun e bun, asa cum este definit.

Aceasta e valabil doar atunci cand credem ca adevarul este numai cel pe care il invatam conform cu criterii selectate in mod inconstient doar din ce am memorat pana acum, memorie din care mare parte e neprocesata. 

Fii cel care prin discernamant gaseste drum catre simplitate si catre adevarul din interior, catre bucuria de a fi in contact cu tine pana acolo unde iti este clar ca stii ce vrei dincolo de frica si orgolii si catre bucuria de a fi asa, prezent in lume, permanent.

*

Un alt articol despre discernamant – Discernamantul este un simt ce nu tine de interpretarea realitatii …

Autor, Alina Mihai 
Coaching • Consiliere • Terapie
Sedinte individuale si evenimente 

Poti lasa aici, un gand sau o traire ღ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.