Inspiratie intr-un cuvant ...

Reciprocitate

Exista reciprocitate?

Atunci cand fiecare isi va fi gasit gradul sau de onestitate pe care il poate trai intr-o experienta, reciprocitatea e un act posibil.

***

Reciprocitatea e o forma de manifestare a unor stari interioare.

Reciprocitatea nu este un act mecanic,  ci e un act al constiintei, prin care omul, constient fara efort de ce anume se intampla, traieste in acord cu experienta.

Omul este constient de ce se intampla “vazand” atat manifestarea unor aspecte intime si personale, sau forma in care in plan uman manifestam ceea ce suntem cat si sensul pentru care aceste aspecte se afla, in acel moment, in acel fel, “acolo”, in experienta si in om, la modul “impreuna”.

Si cum orice experienta ofera armonie in potential iar noi suntem definiti la baza de aceeasi armonie, reciprocitatea in plan uman, inseamna astfel, o decizie constienta de a trai si respecta aceasta armonie.

In experientele pe care le avem, aceasta inseamna a respecta atat fondul unui om, valoarea lui morala,  cat si  forma in care omul alege sau nu, sa o manifeste.

Inseamna a raspunde experientei fara a forta pe nimeni sa renunte la forma de manifestare pe care o alege si sa aleaga “fondul”.

Fiecare dintre noi e liber sa aleaga si de aici pleaca, ceea ce numim reciprocitate, chiar daca ea nu se respecta, de catre fiecare dintre noi.

Noi raspundem prin comportamentul nostru din fondul de valori pentru ca asa alegem.

Si respectand dreptul celuilalt de a alege, inseamna ca ne respectam si dreptul nostru de a alege si astfel il pastram in stare activa.

Reciprocitatea este o valoare a constiintei si astfel ea nu inseamna sa reactionam la o manifestare absolut umana, copiind comportamentul celuilalt care nu il respecta, pierzandu-ni-l si noi …

***

Reciprocitatea nu e doar o simpla oglindire, deoarece omul nu e un suport mecanic care doar reflecta ceea ce ajunge in suprafata sa, fara a sti ce se reflecta si fara a avea capacitatea de a realiza daca imaginea, trairea, fapta respectiva il si reprezinta.

Omul are o constiinta si in functie de cat este de vie, poate intelege ce anume se intampla. Daca foloseste sau nu foloseste propria constiinta, acesta este un alt aspect, insa omul are constiinta si prin ea e conectat la realitatea obiectiva a tot ceea ce exista.

Astfel, de exemplu, omul poate sti daca ceea ce se intampla in conexiunea sa cu cei din jur, e iluzie sau iubire …

Omul este o fiinta vie care are capacitatea de a recunoaste ceea ce primeste, de a aprecia ceea ce primeste si care conectat la valoarea autentica din ceea ce se vede in experienta sau traire, e capabil sa o recunoasca si la randul lui, sa o ofere.  Pentru simplul fapt, ca undeva in el, o si traieste ..

***

Reciprocitatea este o expresie totala si ca atare, e o forma de iubire.

Iubirea e un sentiment fundamental ce poate sa inspire apropiere, dorinta de a “vorbi aceeasi limba”, de a fi impreuna intr-o experienta, de a fi in armonie, de a raspunde intr-un mod nedisimulat, firesc si simplu, prin traire congruenta, la aceeasi forma de iubire.

Ura, este o reactie emotionala, o traire care e umana si in acelasi timp, o traire subiectiva,  la nivelul firii.

Inspira si traieste, armonie !

***

Autor, Alina Mihai 
Coaching • Consiliere • Terapie
Sedinte individuale si evenimente 
  •  
  •  
  •  
  •